Iluzia trecutului

Ești prezent în mintea sau în corpul tău? Diferența dintre cele două constă în faptul că atunci când trăiești în mintea ta ești deconectat de la momentul prezent. Atunci când trăiești în corpul tău, ești conștient atât de tine însuți cât și de mediul înconjurător din prezent. Există multe procese mentale care te pot face să te simți deconectat, iar unul dintre ele este raportat la trecut.

Trecutul e definit de amintiri, de experiențe care au avut loc în prezent la momentul dat. Toate aceste experiențe pun baza unor mecanisem mentale de recunoaștere, asociere și diferențiere. Cu alte cuvinte, în momentul în care trăiești o situație care îți influențează starea într-un mod vizibil, următoarea dată când vei experimenta ceva similar creierul fie va forma un sistem de apărare fie va căuta același tip de stimuli în situația respectivă. Așa se naște iluzia.

Dacă ai suferit o decepție emoțională în trecut, aceasta va forma un mecanism declanșator care va asocia elementele componente ale decepției respective cu orice este similar într-o nouă experiență din prezent. Astfel, în afara faptului că nu vei trăi în momentul prezent, vei începe să respingi orice îți declanșează frica din subconștient de a nu trece din nou prin același tip de dezamăgire sau suferință.

În exemplul dat iluzia este reprezentată de amintire și respectiv de frica care vine la pachet cu aceasta. Experiențele pe care le trăiești sunt lecții din care înveți, nu situații pe care să le pui în față de fiecare dată când îți simți stabilitatea amenințată. Dacă ai trecut deja prin acel tip de decepție, deja știi cum s-a ajuns în acel punct și cum poți gestiona în mod sănătos un astfel de context. Trecutul nu reprezintă un obstacol, ci o modalitate de învățare și dezvoltare.

Totuși, rațional vorbind, trecutul nu există. Singurul moment în timp cu adevărat real este prezentul. Citind aceste cuvinte reprezintă prezentul tău, rândurile de mai devreme fac deja parte din trecut. De aceea trecutul reprezintă o iluzie, pentru că nu există în momentul prezent. Folosește informațiile și experiențele acumulate în trecut în favoarea ta, nu în detrimentul tău. Fii atent la semnalele din jurul tău în momentul în care le trăiești și nu încerca să le atribui categorii înainte să le experimentezi doar în baza amintirilor.

Publicitate